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Dear Mr. Gizewski:

I am responding to your letter of February 11, 2000,
addressed to Rick Weaver of the Arkansas Securities Department.
You request an interpretation of provisions of the Arkansas
Mortgage Loan Company and Loan Broker Act, § 23-39-101 et seq.,
(the "Act") as they pertain to the manner in which your client
will be conducting business in the State of Arkansas through the
internet.

You describe your client's business as a web-based business
that "connects the potential buyer and the potential seller."
Potential buyers/customers will complete a questionnaire that
provides certain basic information about the customer's business
as well as the type of loan or financing that the customer is
seeking to obtain. Various "lenders" and "loan brokers" will
"register" with your client. These lenders and loan brokers,
whom you cumulatively refer to as "vendors," will provide your
client with basic information about the type of products and
services that they offer. Your client acts as a repository and
conduit for customers seeking loan financing and vendors who
seek to accommodate the customers' borrowing needs.
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From the facts and descriptions presented in your letter,
it appears that your client is a "loan broker," as that term is
defined at Ark. Code Ann. 23-39-102(6). Your client "acts as a
go-between, finder, or agent of a lender or borrower of money
for the purpose of procuring a loan of money . . ." 1In
addition, if any of the loans by those who lend money to your
client's customers, or, if any of the loans procured by loan
brokers serving as agents for persons lending money to your
client's customers, are secured by a lien or mortgage on
Arkansas real property, then those lenders and loan brokers are
"mortgage loan companies" as defined in Ark. Code Ann. § 23-39-
102(5) (A) . Equally, your client would appear to be a "mortgage
loan company." Section 102(5) (A) describes a "mortgage loan
company" as:

"any person who directly or indirectly:

(i) Holds himself out for hire to serve as an agent
for any person in an attempt to obtain a loan which
will be secured by a lien or mortgage on real
property; 7

(ii) Holds himself out for hire to serve as an agent
for any person who has money to loan, which loan is or
will be secured by a lien or mortgage on real
property;

Ark. Code Ann. § 23-39-301 provides that it is unlawful for
any person to transact business in Arkansas, whether directly or
indirectly, as a mortgage loan company or loan broker without
first being registered as provided within the Act. Section 306
of the Act provides various exemptions to registration, one of
which you believe applicable. It is your opinion that your
client is exempt from registration pursuant to 23-39-306(a) (11).
That section exempts "[alny loan broker who does not receive a
fee or other consideration other than from the lender after
financing is actually obtained, if the lender is registered or
exempted from registration pursuant to the provisions of this
subchapter." You indicate that each of the three types of fees
received by your client for its services: "quote fee," "contact
fee," and "success fee" are all paid by the lender. However, it
appears that the fees are paid prior to, as opposed to after,
financing actually being obtained by the borrower. 1In fact,
whether or not the borrower actually receives the financing does
not appear to be determinative as to whether or not the fee is
owed/paid. Accordingly, your clients do not fall within the
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terms of the exemption. Moreover, your letter does not indicate
the name(s) of any of the lenders involved in these
transactions. Thus, it is unknown whether these lenders are
"registered or exempted from registration", a regquired condition
in order for Section 306(a) (11) to be applicable.

Finally, with regard to the equipment leasing aspects of
your letter, the exact nature of the transactions proposed
between your client and its customers is unclear. If your
client merely places lessors and lessees together, then the
provisions of the Act do not seem to apply. However, if your
client places lessors and lessees together by providing a
mechanism by which money can be borrowed for the purpose of
financing the lease, then the "loan broker" provisions of the
Act appear to apply.

The appropriate forms required for registering with the
Department as a mortgage loan company or loan broker may be
found at our website indicated above. If you need the
Department to mail these forms to you, please let me know by
mail or by telephone. Should you have any questions regarding
any of the matters addressed in this letter, please contact me
at my direct line listed above.

Sincerel

Bruce H. Bo
CHIEF COUNSEL




