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Lee J. Leslie 
iGeneral Counsel 
2120 Colorado Avenue , 3rd Floor 
Santa Monica, CA  90404 
 
 Re: Interpretive letter request of April 9, 2002 

No-Action No.:  02-005 
 
Dear Mr. Leslie: 
 
The staff of the Arkansas Securities Department has reviewed your letter of April 9, 
2002, wherein you request the staff’s opinion as to whether or not the business activities 
contemplated by your unidentified client in Arkansas require registration pursuant to the 
“Mortgage Loan Company or Loan Broker Act,” Ark. Code Ann. 23-39-101, et. seq.  
Your letter does not provide a detailed description of the contemplated activity.  It 
merely represents that your client will operate as a computer loan originator that will 
take information from the consumer which will be forwarded to one or more lenders 
chosen by your client from its network of lenders.  For its service, your client will receive 
a fee from each lender. 
 
Ark. Code Ann. 23-39-102(5)(A)(ii) defines a “mortgage loan company” to include “any 
person who directly or indirectly:  [h]olds himself out for hire to serve as an agent for any 
person who has money to loan, which loan is or will be secured by a lien or mortgage 
on real property; ….”  Based upon the representations in your letter, it appears your 
client will be conducting mortgage loan activity in Arkansas prior to which it must first file 
an application for registration with the Commissioner.  See, Ark. Code Ann. § 23-39-
301.  Registration forms may be retrieved from the Department’s website at:  
www.accessarkansas.org/arsec. 
 
Should you have any questions regarding this matter, please contact the undersigned. 
 
Sincerely, 
 
Bruce H. Bokony 
CHIEF COUNSEL 
 
 

http://www.accessarkansas.org/arsec

