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Dear Mr. Levine: 
 
 The Arkansas Securities Department has reviewed your letter of September 23, 
2003 wherein, on behalf of your client Integrated Payment Systems, Inc. (“IPS”), you 
request the Arkansas Securities Commissioner to consider “depository institution agent 
receivables” from “federally regulated depository institutions” as “permissible 
investments” for purposes of Ark. Code Ann. § 23-41-117(b)(1).1  You recognize that 
the depository institution agent receivables are not included among the permissible 
investments listed,2 but reason that they are the type of “other investments” the 
Commissioner may approve as permissible pursuant to Ark. Code Ann. § 23-41-
117(b)(2)(H).  The facts, as reflected in your letter, upon which you base your position 
are stated below. 
 
 IPS is a licensed check issuer in Arkansas.  It is one of the preeminent issuers of 
official checks and financial institution money orders sold at agent banks, savings and 
loans, credit unions, etc in the United States.  The receivables generated from these 
sales are “bank obligations” similar to other banks obligations such as certificates of 

                                                 
1   Ark. Code Ann. § 23-41-117(b)(1) provides:   “Each licensee shall at all times maintain permissible 
investments having a value, computed in accordance with generally accepted principles, equal to or 
greater than the aggregate liabilities of the licensee with respect to checks sold or issued and outstanding 
and money or credits received for transmission.” 
 
2   See Ark. Code Ann. § 23-41-117(b)(2)(A) – (b)(2)(G).  
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deposits which are permissible investments pursuant to § 23-41-117(b)(2)(B).  For 
purposes of § 23-41-117(b)(1), IPS seeks to treat only those receivables due from its 
agent “federally regulated depository institutions” as permissible investments.  In this 
regard, these receivables are treated as trust funds pursuant to § 23-41-117(c)3 and IPS 
imposes this same trust concept on its federally regulated depository institution agents 
by contract.  As a result, you represent that agent “banks promptly remit to IPS sums 
due from the sale of these checks.”  You state that, “In fact, the IPS loss rate 
attributable to failure of banks to remit sums due from official check sales is zero 
percent.” 
 
 Based upon the position and representations contained in your letter, so long as 
the agent institutions involved are federally regulated depository institutions and the 
receivables generated are treated by the agent institutions as trust funds in accordance 
with § 23-41-117(c), the Arkansas Securities Commissioner will approve as “permissible 
investments” these agent receivables for purposes of  § 23-41-117(b)(1).  Please note 
this approval is based solely upon the representations made in your letter and pertains 
only to the transactions identified therein.  Different facts or circumstances might, and 
often would, require a different response.         
   

Sincerely, 
 
 
        
 
       Bruce H. Bokony 
       Chief Counsel 
        
 
  

                                                 
3   Ark. Code Ann. § 23-41-117(c) provides:   

(1)  All funds collected or received from the sale of checks by an agent shall be impressed with a 
trust in favor of such licensee in an amount equal to the amount of the proceeds due the licensee 
and shall not be commingled with other funds of the agent.   
(2)  No proceeds received by any agent or agents of a licensee from the sale of any check issued 
by such licensee, while held by the agent, nor any property impressed with a trust pursuant to this 
section shall be subject to attachment, levy of execution, or sequestration by order of any court, 
except for the benefit of the licensee.  In the event that a licensee’s license is revoked by the 
commissioner, all sales proceeds then held in trust by agents of that licensee shall be deemed to 
have been assigned to the commissioner. 


